Pripravte si fotoaparáty! EEA spúšťa fotografickú súťaž ZeroWaste PIX 2023.

Európska environmentálna agentúra (EEA) vyzýva zanietených fotografov z celej Európy, aby zachytili modely výroby a spotreby, návyky a správanie v našom každodennom živote, a to tak dobré, teda udržateľné, ako aj menej dobré, ktoré udržateľné nie sú. Tohtoročná fotografická súťaž EEA s názvom ZeroWaste PIX nás všetkých vyzýva, aby sme sa zamysleli nad aktuálnym moderným spôsobom života. Do súťaže sa môžete zapojiť do 3. októbra 2023.

Tohtoročná fotografická súťaž je výzvou  k zamysleniu sa nad stavom modernej ľudskej civilizácie. EEA pozýva fotografov, aby zachytili neudržateľné vzorce, ktoré ohrozujú naše blaho, ako aj sľubné a udržateľné alternatívy. Každá fotografia zvýši povedomie a môže podnietiť zmenu, či už je to obraz tovární chrliacich toxíny, preplnených skládok alebo komunitnej záhrady, ktorá spája ľudí okolo spoločného záujmu.

Pred zapojením sa do súťaže si pozorne prečítajte pravidlá a podmienky. Ako účastníci súťaže musíte zabezpečiť, aby vaše fotografie boli plne chránené v zmysle autorských práv a aby na fotografiách neboli viditeľné žiadne konkrétne logá alebo názvy značiek. Do súťaže sa môžete zapojiť do 3. októbra 2023 v jednej zo štyroch kategórií:

  1. CIRCULAR AND SMART
  2. ECO-LIFESTYLES
  3. WASTEFUL PRODUCTION
  4. CONSUMPTION MANIA

Podrobné informácie k súťaži a ku kategóriám nájdete na webovej stránke EEA.

Víťazi jednotlivých kategórií získajú finančnú odmenu vo výške 1 000 EUR. Ďalšie ceny sa udeľujú za najlepší príspevok z radov mládeže, ako aj za najobľúbenejšiu fotografiu, ktorú vyberie verejnosť hlasovaním online.

Účastníci môžu svoje fotografie posielať do utorka 3. októbra 2023. Víťazné príspevky budú oznámené 10. novembra 2023.

Kto sa môže prihlásiť?

Účastníci súťaže musia mať minimálne 18 rokov a musia byť občanmi jedného z 32 členských krajín agentúry EEA alebo šiestich krajín spolupracujúcich s EEA vrátane 27 členských štátov EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Turecka, Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova*, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska.

Nechajte sa inšpirovať a zistite viac o týchto témach:

Circular economy

Waste and recycling

Production and consumption

Conditions and pathways for sustainable and circular consumption in Europe

Paving the way for a circular economy: insights on status and potentials

A framework for enabling circular business models in Europe

Environment and climate pressures from household consumption in Europe 

Pathways towards circular plastics in Europe — good practice examples from countries, business and citizens

Investigating Europe′s secondary raw material market